De veiligheid vergroten kan heel goed middels inwonerinitiatieven. Denk aan ouders die flyeren om automobilisten te wijzen op hun snelheid of aan een buurtapp om verdachte situaties te melden. In vrijwel heel Borne is 'Borne Waakt!' actief.

Vuurwerkvrije zone

Een aantal gemeenten experimenteert rond Oud en Nieuw met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Inwoners verklaren zelf hun straat of pleintje vuurwerkvrij en zien daarop zelf toe. De gemeenten leveren wel markeringsborden, maar handhaven het verbod zelf niet.

In Borne hebben eind 2018 leerlingen van Twickel bedacht wat geschikte plekken zijn voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone. Dierenparkjes, gezondheidscentra, begraafplaatsen. De leerlingen denken dat juist het aanspreken helpt. “Wanneer het ergens niet mag, dan doe je het misschien toch. Maar wanneer je weet dat het eigenlijk respectloos is en je aangesproken kunt worden door je buurman of je opa, dan is het minder stoer en doe je het niet.”

Dierenparkje de Bontekoe is zo'n vrijwillige vuurwerkvrije zone op initiatief van de dierenliefhebbers die bij het parkje betrokken zijn.

Wil jij met draagvlak van anderen ook een vrijwillige vuurwerkvrije zone instellen? Rond de jaarwisseling kun je bij de gemeente gratis borden en bevestigingsmateriaal ophalen.

Contactgegevens
Dierenparkje Bontekoe

Meer initiatieven over 'Veiligheid'

Vuurwerkvrije zone
 
Een aantal gemeenten experimenteert rond Oud en Nieuw met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Inwoners verklaren ...
30 km actie wijkraad Bornsche Maten
 
Helaas wordt er op veel plaatsen te hard gereden. Uit landelijk onderzoek blijkt, dat dat vaak gebeurt door de ...
Borne waakt!
 
Borne waakt! is een door inwoners georganiseerde BuurtWhatsApp. Deze groepsapp is gericht op het signaleren van ...